Eigen werk

Tangram tafeltjes
November 6th, 2013
Bewaar als PDF

Een droom
Lang geleden had ik een droom, wel niet zo groots en meeslepend als die van Martin Luther King, maar toch de moeite waard. Namelijk dat je de stukjes van de tangram puzzel ook groot en driedimensionaal zou kunnen maken. Dan had je een tafel van 7 delen die je op heel veel manieren kon samenvoegen. Op 1600 manieren, als je de bekende boeken en boekjes over deze Chinese puzzel mag geloven.      
Dan kon je rennende, vallende, vechtende of mediterende figuurtjes maken, poezen, vogels, eenden, kippen, varkens of beren, bootjes en schepen, bruggen, huisjes of een vuurtoren en kandelaars of abstracte figuren.     
        
Enkele van de 1600 Tangramfiguurtjes 

Schaalmodellen
Eerder dit jaar vond ik een oude dia van een proefmodel van piepschuim, en dat reactiveerde de betekenis van de droom. Ditmaal maakte ik wat beter gedetaillerde proefmodellen van karton en houten pootjes.      
   
   
Karton en houten pootjes

Realisatie
Nu wilde het toeval dat we een nieuwe huisgenoot kregen, Marc Rijnberg, die de gave had om schetsjes en proefmodel om te toveren in echte objecten. Het resultaat, zie hieronder.   
   
   
Met de wijzers van de klok mee: een karateka, een abstracte vorm met los blok, een poes en een driehoek met vierkant gat.                          

Nieuwe variant
Intussen hebben we nog eens naar het eerste proeftafeltje gekeken. Deze zag er wat rommelig uit, maar door de onderkant verschillende kleuren te geven verandert deze rommeligheid in vrolijkheid. En dan hebben we een variant die vrolijker is en makkelijker te maken. Voor een animatie zie you tube: www.youtube.com/watch?V=1TgpxYgNB8c     
      
  
Computertekeningen en animatie van de variant door Kamiel de WittEn nu?
Nu vragen we ons af of er meer mensen geinteresseerd zouden zijn in een van de varianten van deze Tangramtafel, bestaande uit 7 delen en minstens 1600 varianten...   Reacties:
Niek Bok
#1
December 21st, 2015 12:24 am
Hallo,
Jullie Tangramtafel ziet er echt super gaaf uit en zou zeker niet misstaan onze woning maar ik vrees dat ze buiten onze prijsklasse vallen.
Maar echt een heel leuk ontwerp en knap gemaakt.

Met vriendelijke groet
Niek Bok
Laat een reactie achter
* Naam
* Email (niet openbaar)
*
* Typ code over van afbeelding
* - Verplichte velden
 

Dit is een Herman Boots uit 2012